Festliga små pumpa- och tofuspett
- AvRedaktionen ELLE
Festliga små spett med marinerad tofu och pumpa passar utmärkt att bjuda på till fördrinken. Fina blir de också med rucola och svarta semsamfrön.
Pumpa- och tofuspett
Tofun blir godast om den får marinera över natten.
40 spett
Du behöver:
300 g fast tofu
1 vitlöksklyfta
2–3 cm färsk ingefära
3 msk lönnsirap
3 msk olivolja + lite till pumpan
3 msk tamari
1 liten pumpa
1 tsk malen koriander
Salt
Svarta sesamfrön
Till servering:
Rucola
Gör så här:
- Krama ur så mycket vätska som det går ur tofun i en ren kökshandduk. Skala vitlök och ingefära. Riv dem båda. Blanda lönnsirap, olja, tamari, vitlök och ingefära.
- Skär tofun i 2 cm stora kuber och lägg dem i marinaden, se till att allt är täckt och låt marinera i kylen över natten.
- Nästa dag, sätt ugnen på 200° och stek tofun i ugnen på bakplåtspappersklädd plåt i 20 minuter, rör om då och då. Ta ut, sänk värmen till 190°. Dela pumpan, ta bort skalet och skär köttet i 2 cm stora kuber. Krydda med olja, salt och koriander. Rör om så alla bitar täcks. Stek dem i ugnen 20 minuter, rör försiktigt om då och då. De ska bli mjuka, men ändå så de håller att trä på spett. Låt svalna, strö över svarta sesamfrön.
- Lägg ett rucolablad på en pumpakub och spetsa fast bladet och pumpan med ett spett, trä sedan på en tofubit. Servera.
Recept: Julie Bavant Foto: Caron Aline Sammanställt av Virginie Dolata, Sophie Pratt
