Potatispizza med tryffelpesto
- AvRedaktionen ELLE
Omväxling förnöjer och piggar upp i vardagen. Lyxa till det med potatispizza med mozzarella och tryffelpesto. En ny twist på hemmapizzan!
3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat (ELLE)

Potatispizza med tryffelpesto
Tryffel får allt att smaka lite lyxigare, till och med en enkel potatispizza.
4 portioner
Du behöver:
20 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
10–11 dl (650 g) pizzamjöl, gärna tipo 00
1 msk olivolja till pensling
Topping:
140 g tryffelpesto(alt vanlig grön pesto+ några droppar tryffelolja)
300 g potatis, gärna färsk
Salt och svartpeppar
2 mozzarellor à 125 g
1 handfull färsk rosmarin
Gör så här:
- Smula och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olja och rör ner lite mjöl i taget. Arbeta degen spänstig och mjuk. Pensla den med olja och låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Sätt in två ugnsplåtar i ugnen och värm den till 250°. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna pizzabottnar. Flytta över dem till var sitt bakplåtspapper.
- Bred tryffelpesto över bottnarna. Skala potatisarna och skär i papperstunna skivor, gärna på mandolin. Fördela över pizzabottnarna och toppa med mozzarella riven i mindre bitar.
- Krydda med salt och peppar och strö rosmarin över. Dra över pizzorna på bakplåtspapper till de varma plåtarna och baka varje pizza i ca 10 minuter, tills spröda och gyllene.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann