Små plommonpajer med apelsinkräm
- AvRedaktionen
Söta små pajer med plommon och apelsinkräm. Om du inte har små kakformar kan du göra en stor kaka och skära ut bitar till servering.
6 personer
Du behöver:
175 g mjukt smör + lite till formarna
3 dl vetemjöl
1 1/4 dl rårörsocker
1/2 vaniljstång, fröna
1 1/2 dl havregryn
12 små kakformar, 5 cm i diameter, eller 1 stor, 22 cm i diameter
Fyllning:
3 ägg
2 1/2 dl crème fraîche
75 g socker
100 g marsipan
8 plommon
Garnering:
50 g osaltade pinjenötter
Apelsinkräm:
200 g mascarpone
200 g grekisk yoghurt
1 ekologisk apelsin, skalet
1/2 vaniljstång, fröna
4–6 msk florsocker
Gör så här:
- Smörj kakformarna med lite smör. Blanda smör med mjöl, socker, vaniljfrön och havregryn i en stor skål. Tryck ut smuldegen i de smorda kakformarna.
- Gör fyllningen genom att vispa ihop ägg, crème fraîche och socker med en gaffel. Skär marsipanen i små fyrkanter och vänd ner i äggmassan. Klicka ner blandningen i de degfyllda kakformarna. Ställ sedan kallt.
- Värm ugnen till 175°. Kärna ur och skär plommonen i tunna skivor. Hacka pinjenötterna grovt. Fördela plommon- skivorna ovanpå de ogräddade pajerna och strössla med pinjenötter. Baka mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Rör ihop ingredienserna till apelsinkrämen. Om du blandat den i förväg, så rör upp den lite strax före servering. Servera som tillbehör till de ljumma pajerna.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft