Pasta med rostad tomatsås – på Catarina Königs vis
25 jul, 2025
Drottningen av lättlagad lyx Catarina König bjuder här på en suverän enkel pasta med rostad tomatsås – snabb, lätt och otroligt god!
Annons
Pasta med rostad tomatsås
Enkelt, galet gott, snabbt, lätt, smakrikt.
Annons
4 portioner
Tid: 1 timme
Du behöver:
400 g spaghetti
600 g romanticatomater på kvist
3 bananschalottenlökar
3 solo-vitlökar (en variant på vitlök som består av en enda, boll-formad klyfta)
¾–1 dl olivolja
Flingsalt, generöst
Nymalen svartpeppar
10–15 blad färsk basilika
Till servering:
Riven parmesan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° varmluft.
- Halvera tomaterna, strimla bananschalottenlöken. Behåll skalet på vitlöken men halvera den vågrätt på hälften.
- Lägg över allt i en bred ugnsform (låt vitlökshalvorna ligga med insidan uppåt i sitt skal så de får rostas på ytan), och ringla rikligt med olivolja över allt. Salta, dra några varv med svartpepparkvarnen och ställ in i ugnen. Låt tomaterna rostas i 45–50 minuter. Om du märker att det bränner på för mycket i ugnen så sänk till 175°.
- Koka pastan i saltat vatten. Vattnet ska vara lika salt som en kallsup i havet.
- Häll av pastan men spara cirka 1 dl av pastavattnet. Ta ut formen från ugnen. Kläm ut de rostade vitlökarna ur skalen och pressa sönder dem med en gaffel till en kräm. Rör sedan ihop den med tomaterna till en härlig tomatröra i ugnsformen. Hacka i färsk basilika och blanda försiktigt med pastan. Häll successivt i pastavattnet som binder ihop rätten, gör den krämigare samt ger behaglig sälta.
- Riv över rikligt med parmesan och servera genast.
Recept och foto: Catarina König
Annons