Så gör du en ”naken” hallontårta med bärtopp
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
”Naken” hallontårta med bärtopp
En naken tårta har bara ett tunt lager kräm eller grädde ytterst, så att man kan skönja tårtbottnarna.
10 bitar
Du behöver:
Tårtbottnar:
4 ägg
1 ½ dl (140 g) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 2/3 dl (100 g) vetemjöl
2/3 dl (75 g) potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallonkräm:
4 gelatinblad
400 g hallon, ev frysta
2 msk saft av citron
150 g vit choklad
6 dl vispgrädde
Garnering:
500 g bär, t ex jordgubbar, hallon och vinbär
Steg 1
Vispa ägg, socker och vaniljsocker mycket ljust och luftigt i köksassistent eller med elvisp, minst 10 minuter. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och salt och vänd runt väldigt försiktigt med slickepott till en jämn smet.
Steg 2
Sätt ugnen på 190°. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter, smöra kanterna och strö dem med strösocker. Fördela smeten i formen och grädda kakan i ca 30 minuter, till den är gyllene och genomgräddad. Låt svalna helt i formen.
Steg 3
Skär den kallnade kakan i 3 jämntjocka tårtbottnar med en lång tandad kniv.
Steg 4
Hallonkräm: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp hallon och citronsaft i en kastrull, dra ner till medelvärme och låt puttra i 5 minuter. Sikta bärmassan så att du får en ren saft. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saften. Hacka och smält den vita chokladen. Hetta upp grädden till kokpunkten, häll ner den i chokladen i två omgångar och rör i mitten av skålen med en slickepott tills du har en slät smet. Rör ner den ljumna bärsaften. Häll upp krämen i en skål, täck med plastfolie och kyl i minst 4 timmar eller över natten.
Steg 5
Montering: Fäst tårtplast längs insidan av en springform. Lägg en tårtbotten underst. Vispa upp den kalla bärkrämen mycket lätt – den spricker lätt. Bred ut 1/3 av krämen över tårtbottnen. Gör likadant med nästa tårtbotten och 1/3 krämen. Lägg på den sista bottnen och tryck ihop tårtan lätt så att bottnarna ligger jämnt. Ställ tårtan och resten av krämen i kylen i 1 timme.
Steg 6
Ställ tårtan på ett fat. Bred ut resten av krämen över den – på sidorna i ett tunt, genomskinligt lager. Ställ kallt i minst 1 timme före servering. Garnera med färska bär.
Foto: Betina Hastoft
