Muffins med lemon curd och mascarpone
- AvRedaktionen ELLE
Söta små muffins som har allt – saftiga, fyllda med lemon curd med frisk mascarponekräm på toppen.
Muffins med lemon curd och mascarpone
Små muffins som är söta både att se och att äta.
10 st
Du behöver:
150 g mandelmassa
1 2/3 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
3 ägg
1 ¼ dl vetemjöl
1 nypa salt
1 ekologisk citron
Lemon curd:
1 ekologisk citron
2 ägg
1 dl strösocker
25 g smör
Mascarponekräm:
2 dl (200 g) mascarpone
3 msk lemoncurd
2 msk florsocker
Dekor:
50 g små mandelägg
Gör så här:
- Börja med lemoncurden. Riv skalet av citronen och pressa ut saften i skål. Vispa skal och saft med ägg och socker över vattenbad tills krämen tjocknar. Ta skålen från värmen och vispa ner smöret, i tärningar, så att de smälter. Häll curden i en burk med lock och kyl i minst 2 timmar, gärna längre.
- Sätt ugnen på 180°. Riv mandelmassan och vispa den ljus och krämig med elvisp, ihop med socker och smör. Vispa ner ett ägg i taget. Vänd ner mjöl och salt. Riv skalet av citronen och pressa saften, rör ner i smeten. Fördela smeten i 10 muffinsformar, gärna av silikon. Grädda i 30 minuter. Låt svalna på galler.
- Skär ett djupt hål i varje muffins. Fyll muffinsen med 1 tsk lemoncurd vardera. Ställ i kylen.
- Vispa mascarpone, lemoncurd och florsocker med elvisp till en fast kräm. Fyll krämen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa höga toppar på muffinsen. Hacka mandeläggen och strössla över.
Foto: Stine Christianssen