Minipajer med lax och spenat
01 maj, 2025
AvMaja Rehwin
Fyll minipajerna med lax och spenat och baka gärna i muffinsformar, då blir det lite lättare att äta dem på picknicken. Plus att det blir mindre att bära på!
Annons
Minipajer med lax och spenat
Urgoda minipajer med somrig fyllning av lax, tomat och spenat. Baka i små paj- eller muffinsformar.
Annons
4 portioner
Tid: 35 minuter
Du behöver:
250 g smördeg eller pajdeg
12 körsbärstomater
½ rödlök
1 msk olja till stekning
100 g babyspenat
½ citron
Salt
Svartpeppar
200 g laxfilé
100 g riven ost
Äggstanning:
2 ägg
1 ½ dl vispgrädde
Örtsalt
Svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Klä 4 små pajformar à 8 cm med smördeg eller pajdeg. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.
- Skiva tomaterna, spara 4 till servering. Skiva löken tunt. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek lök, tomat och spenat (spara några blad till servering), tills det har blivit mjukt. Tillsätt skalet från en halv citron, salt och peppar. Fördela i pajskalen.
- Tärna laxen och krydda med salt och peppar. Fördela i pajskalen.
- Vispa ihop ägg, grädde, örtsalt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen, toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills pajerna har fått en fin gyllenbrun yta och äggstanningen har stelnat.
- Servera pajerna ljumma eller kalla, toppade med tomat och spenat.
Foto: Charlotte T Strömwall
Annons