Marängkaka med vinbär

  • AvRedaktionen
Marängkaka med vinbär.
Ljuvlig kaka med maräng och röda vinbär. Det går bra att dubbla receptet och baka ut den i långpanna. Använd då bakplåtspapper i stället för att smöra och bröa formen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

10–12 bitar

Kakbotten:

1 ½ dl socker

50 g smör, rumsvarmt

3 äggulor

3 dl vetemjöl

1 msk vaniljpulver

1 ½ dl mjölk

Bärmaräng:

3 äggvitor

3 dl strösocker

½ msk vaniljsocker

3 dl röda vinbär

Gör så här:

Värm ugnen till 200°. Rör ihop socker och rumsvarmt smör till en fluffig smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Sikta ner mjöl och vaniljpulver och rör sedan i mjölken. Rör till en jämn smet och häll den i en smord och bröad form.

Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 12 minuter. Under tiden som kakan gräddas görs marängsmeten. Vispa äggvitorna i en ren, torr bunke till ett hårt skum. Vispa ner socker och vaniljsocker. Vänd sedan försiktigt ner bären.

Ta ut kakan från ugnen och höj tempera turen till 250°. Bred marängsmeten över kakan och sätt in den i ugnen igen. Grädda ca 5–7 minuter. Passa kakan så att marängen inte blir bränd. Låt svalna.

Tips! Det går bra att dubbla receptet till kakan och baka ut den i långpanna. Använd då bakplåtspapper i stället för att smöra och bröa formen.

Marängkaka med vinbär.
Marängkaka med vinbär.

Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!