Lyxig helgmeny med kräftröra, panerad torsk och äppelgalette
- AvRedaktionen
 
Kräft- och graperöra
Använd säsongens vinbär för att ge syra och textur till den här krämiga röran.
4 portioner
100 g vinbär
1 grapefrukt
1 pomelo
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1/2 tsk senap
1 tsk tomatpuré
1/4 tsk paprikapulver
300 g kräftstjärtar
1 msk hackad körvel
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
rostat bröd
Gör så här:
- Skölj vinbären.
 - Skala och filea citrusfrukterna, skär filéerna i bitar och låt rinna av i en sil.
 - Rör ihop crème fraiche med majonnäs, senap, tomatpuré och paprikapulver.
 - Vänd ner hackade kräftstjärtar, vinbär, citrusfiléer och hackad körvel.
 - Smaka av med salt och peppar.
 - Servera med rostat bröd.
 
Quinoa- och bulgurpanerad torsk i citron- smörsky
Fin fisk med knaprigt hölje, supergott!
4 portioner
30 g quinoa
30 g bulgur
800 g torskrygg
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk citronsaft
50 g smör
300 g persiljerötter
400 g morötter
Till servering:
Dill
Krasse
Gör så här:
- Koka quinoa och bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.
 - Dela torskfiléerna i mindre bitar och lägg i ugnsfast form.
 - Krydda med salt och peppar och citronsaft.
 - Lägg quinoa och bulgur ovanpå fisken och tryck fast det med fingrarna.
 - Hyvla över smör och baka fisken i ugnen på 200° i cirka 15 minuter tills den är genomkokt.
 - Koka under tiden skrubbade persiljerötter och morötter al dente i lättsaltat vatten.
 - Fördela rotfrukterna på tallrikar.
 - Lägg på fiskbitarna och skeda över smörskyn som blivit i formen.
 - Dekorera med dill och krasse och servera.
 
Äppelgalette med pekannötter
Snabblagat, frasigt och gott med säsongens äpplen. Välj gärna en sort som har fint rosa fruktkött.
4 portioner
3 äpplen
4 ark tinade smördegsplattor
1/2 tsk malen kanel
1/2 dl strösocker
30 g pekannötter
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 msk strösocker
1 ägg
Till servering:
Florsocker
Vaniljglass
Gör så här:
- Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägget och rör om till en slät smet.
 - Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Sätt ugnen på 180°.
 - Lägg smördegsplattorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga dem med en gaffel.
 - Bred på ett tunt lager med mandelfyllningen.
 - Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster i mitten, lämna cirka 1 cm runt kanten.
 - Strö över kanel, strösocker och krossade pekannötter, vik över kanten.
 - Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills kanterna får gyllene färg.
 - Låt svalna något och pudra över florsocker, servera med vaniljglass.
 
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Lyxig helgmeny med parmesanflarn, oxfilé och äppelpaj