Lyxig chokladtarte med bakade plommon
- AvRedaktionen
Dags att lyxa till det! Denna chokladtarte är en smaskig efterrätt som toppas med både plommon och fikon.
10–12 bitar
Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
1 krm salt
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
Chokladganache:
250 g mörk choklad
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
1 krm salt
Bakade plommon och fikon:
3 färska fikon
3 röda plommon
1 dl farinsocker
Till servering:
1 msk osaltade pistaschmandlar
Vaniljglass eller vispgrädde
Gör så här:
- Rör ihop smör, florsocker, vaniljfrön och salt. Rör ner ägget.
- Tillsätt mjölsorterna och nyp snabbt ihop till en deg.
- Packa in i plastfolie, låt vila i kylen 1 timme.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform, ca 24 cm i diameter.
- Pricka botten med gaffel och skär bort överflödig deg på kanterna. Sätt i frysen 1 timme.
- Sätt ugnen på 180°.
- Lägg bakplåtspapper i pajbotten och häll över baktyngder eller torkade ärter.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Ta ut, avlägsna baktyngderna och grädda ytterligare 10 minuter.
- Låt svalna på galler. Ta pajskalet ur formen när den svalnat helt.
- Hacka chokladen grovt och lägg i skål.
- Värm upp grädde och honung tills det nästan kokar.
- Häll det över chokladen, lite i taget, och rör om till en slät smet. Krydda med salt.
- Fördela chokladsmeten på pajbotten och sätt i kylen i minst 3 timmar.
- Värm ugnen till 200°.
- Skölj fikon och plommon, kärna ur plommonen.
- Skär allt i klyftor. Lägg i ugnssäker form, strö över farinsocker.
- Baka i ugnen i ca 15 minuter tills de är mjuka.
- Låt svalna och lägg upp på pajen, ringla över saften som samlats i formen.
- Strö över hackade pistaschmandlar och servera med vaniljglass eller vispgrädde.
Av: Stine Christiansen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: