Lax med rostade kikärter och myntayoghurt

Recept på lax med rostade kikärter och myntayoghurt
Lax och kikärtor är en enkel rätt som sköter sig själv i ugnen. Perfekt mat när ni är många!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

3 matiga våfflorBrand logo

3 matiga våfflor

Lax med rostade kikärter och myntayoghurt

Vackert och sååå gott!

Lättlagad lax med rostade kikärter och myntayoghurt

4 portioner

Du behöver:

2 cm färsk ingefära
2 tsk currypasta(t ex tikka masala)
2 msk mango chutney
2 msk pressad citron
Salt och peppar
600 g färsk laxfilé

Myntayoghurt:

Gurka
Salt
Färsk mynta
½ citron
300 g grekisk yoghurt

Rostade kikärter:

1 burk kikärter
1 tsk currypasta

Till servering:

150 g färsk spenat
300 g grovt bröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och riv ingefäran fint. Blanda den med currypasta, mango chutney och citronsaft, smaka av med salt och peppar. Pensla laxen med blandningen, lägg i en ugnssäker form och tillaga i 15 minuter.
  2. Skala gurkan, dela på längden, skrapa ur fröna och skär i skivor. Strö salt ovanpå och låt dra i 10 minuter. Finhacka mynta (spara lite till garnering). Riv citronskalet fint.
  3. Skölj bort saltet från gurkskivorna och klappa dem torra. Blanda yoghurt, mynta, citronskal och gurkskivor i en skål. Krydda med salt. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda dem med currypasta och rosta i en stekpanna tills de är gyllene.
  4. Skölj och torka spenaten. Strö rostade kikärter, spenat och mynta över laxen. Servera med myntayoghurt och bröd.

Foto: Betina Hastoft