Latbröd

  • AvSuzanne Ribbing
En variant på en tidig uppfinning, latmansbröd, av legendariska Anna Bergenström. Enklare kan det knappast bli: Ingen knådning, bara att röra en lös deg och hälla i smorda formar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Latbröd.
Latbröd.

2 bröd

Tips! Ingredienserna kan varieras i det oändliga. Man kan också pensla med vatten och strö över blå vallmofrön innan bröden gräddas. Segt, smakrikt, jättegott att rosta.

Du behöver:

6 dl vatten

1 pkt jäst

2 tsk salt

1 tsk socker

10 dl vetemjöl

2–3 dl rågsikt

1–2 msk brödkummin

Gör så här:

Blanda ingredienserna väl i en bunke och låt jäsa övertäckt i 1 timme. Rör om och låt jäsa ytterligare 1 timme.

Sätt ugnen på 275°. Häll i 2 smorda brödformar och låt jäsa 20–30 minuter. Ugnsgrädda i 12 minuter, vrid ner till 100° och låt stå 1 timme och 10 minuter.