Kryddig julmarmelad – fin att ge bort

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på kryddig julmarmelad
Det finns inget finare än att få något som någon har gjort, särskilt inte om det dessutom är ätbart. Ge bort en kryddig julmarmelad som är god till det mesta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo

Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Kryddig julmarmelad

Kryddig marmelad att ha på våfflor, pannkakor, kex eller nybakat bröd.

Kryddig julmarmelad – fin att ge bort
Betina Hastoft

1 burk

Tid: 25 minuter

Du behöver:

1 vaniljstång
250 g strösocker, eller syltsocker (2,8 dl)
200 g jordgubbar
150 g hallon
2 kanelstänger
1 stjärnanis
4 hela kryddnejlikor

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och mosa dem tillsammans med lite av sockret. Skär jordgubbarna i mindre bitar.
  2. Lägg alla ingredienser, inklusive vaniljstången, i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i 10–15 minuter tills marmeladen tjocknar något.
  3. Ta bort vaniljstång och hela kryddor. Häll upp marmeladen på en väl rengjord glasburk. Sätt på locket och låt svalna. Låt stå i kylen tills den är helt kall.
  4. Sätt gärna ett band och en fin etikett på burken innan du ger bort den.

Foto: Betina Hastoft