Krusbärskräm med havregrynscrumble

  • AvThomas Alcayaga
Recept på krusbärskräm med havregrynscrumble
columbus leth
Det här är sommaren vi ger de syrliga krusbärskrämen upprättelse – som en god dessert med en havregrynscrumble och en frisk yoghurtkräm!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo

Dryckesbitar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Krusbärskräm med havregrynscrumble

De syrliga krusbären är ofta lite förbisedda. Men här har det fått huvudrollen i en härlig dessert.

Syrlig krusbärskräm med havregrynscrumble
columbus leth

4 portioner

Du behöver:

600 g gröna krusbär
1 vaniljstång
2 dl vatten
125 g (1 dl) strösocker
½ obesprutad citron
1 msk potatismjöl

Havregrynscrumble:

50 g smör
40 g (ca ¾ dl) vetemjöl
30 g (1/3 dl) strösocker
50 g (1 dl) havregryn
50 g vit choklad

Yoghurtkräm:

1 ¼ dl naturell yoghurt
½ dl vispgrädde
1 msk florsocker
½ obesprutad citron

Till servering:

1 näve citronverbena

Gör så här:

  1. Skölj och rensa krusbären.
  2. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med krusbären och vatten. Koka upp och låt det sjuda i 5 minuter.
  3. Tillsätt socker och smaksätt med fint rivet citronskal och -saft. Låt småkoka i ytterligare 3–4 minuter och stäng av värmen.
  4. Lös upp potatismjölet i lite kallt vatten i en kopp. Blanda ner redningen, lite i taget, i krusbären tills du har en jämntjock kräm. Ställ in den i kylen.
  5. Havregrynscrumble: Sätt ugnen på 180°. Blanda smör, mjöl och socker i en skål till en jämn massa. Tillsätt havregryn och grovhackad vit choklad, blanda väl.
  6. Fördela blandningen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen ca 15 minuter, tills gyllene. Ta ut från ugnen, smula den och låt svalna.
  7. Yoghurtkräm: Rör ihop yoghurt, grädde och florsocker i en skål och smaksätt med fint rivet citronskal.
  8. Servering: Häll upp krusbärs­krämen i skålar. Fördela yoghurtkräm och crumble ovanpå och dekorera med citronverbena.

Foto: Columbus Leth