Hemmagjord körsbärslikör
- AvJenny Norberg
Körsbärslikör är en klassiker. Testa att göra din egen! Här använder vi sura körsbär, socker, vanilj, kanel, stjärnanis och rom eller vodka.
Du behöver:
1 1/2 liter körsbär, sura
5–6 dl socker
1/2 vaniljstång, snittad och frön urskrapade
1 bit kanel
2 stjärnanis
4 msk torkade stötta körsbärskärnor
75 cl sprit, rom eller vodka
Gör så här:
Kärna ur körsbär så att du får cirka 4 msk. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och torka dem i ugnen. Stöt dem med mortel eller banka på dem med en kavel i en påse (de är ganska svåra att få sönder, så kämpa på).
Pricka alla körsbär (lite pilligt, men mödan värt) och lägg i en väl rengjord glasburk. Häll över alla ingredienser, låt stå i ett ljust, men inte soligt, fönster i tre månader. Sila sedan av och häll upp på flaska. Sila gärna genom duk eller kaffefilter eftersom kärnorna lämnar smått skräp som man inte vill ha i likören.