Knäckebröd med fänkål och rosmarin

  • AvRedaktionen
Knäckebröd med fänkål och rosmarin.
Vem blir inte glad för lite hembakat knäckebröd? Knyt ett vackert band om eller lägg dem i en dekorativ plåtburk så är finaste jul klappen fixad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

10–15 små bröd

Tid: ca 30 min + tid att jäsa

Ingredienser:

10 g jäst

2 dl kallt vatten

1/2 msk fänkålsfrön 1 tsk salt

2 dl grovt rågmjöl

3 1/2–4 dl vetemjöl

färsk rosmarin

Gör så här:

Lös jästen i vattnen i en rymlig bunke. Stöt fänkålen grovt. Blanda ner fänkål, salt och det mesta av mjölet i vätskan. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 10 bitar och kavla ut till runda kakor. Nagga med en gaffel.

Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar och stansa ut ett hål i mitten på varje bröd. Ta hjälp av t ex ett matskedsmått eller en petflas­kekork. Pensla med lite vatten och strö över finhackad rosmarin. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter tills kakorna hårdnat helt. Låt svalna på galler.

Knäckebröd med fänkål och rosmarin.
Knäckebröd med fänkål och rosmarin.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!