Knäckäpplen med kokos

  • AvRedaktionen
Knäckäpplen med kokos.
Knäckäpplen är en riktig klassiker som ger dessertbordet ett lyft till jul. Doppa gärna äpplena i kokos, finhackade nötter eller något annat gott.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

8 klubbor

Tid: ca 45 min

Du behöver:

8 små röda svenska äpplen

8 pinnar

5 dl strösocker

2 1/2 dl vatten

2 dl ljus sirap

kokos, pistaschnötter, strössel eller annat att doppa klubborna i

Gör så här:

Tvätta äpplena och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick ner en pinne så att den sitter fast ordentligt. Koka upp socker, vatten och sirap i en liten tjockbottnad kastrull. Rör om tills sockret löst sig. Låt lagen koka på medelhög värme tills den är 154°, eller prova genom att sticka ner en pinne. Smeten är klar när den blir hård och glasartad. Det tar cirka 15–30 minuter.

Ta av kastrullen från plattan och doppa äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena så att de täcks helt av smeten och låt överflödet rinna av. Var försiktig så att du inte bränner dig! Doppa därefter äpplena i riven kokos, finhackade pistaschnötter eller något annat gott, och låt dem stelna på ett bakplåtspapper. Förvara knäckäpplena i kyl om du inte serverar dem direkt.

Knäckäpplen med kokos.
Knäckäpplen med kokos.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!