Klara Ingemyrs jättegoda kräftpasta
21 apr, 2025
AvKlara Ingemyr
Den här kräftpastan går fint att göra med lite olika skaldjur, bland annat med räkor, musslor eller hummer. Den är smörig, väldigt smakrik och blir direkt en go-to pasta att återvända till!
Annons
Klara Ingemyrs jättegoda kräftpasta
Lyxig pasta med (helst) färska havskräftor. Om du inte får tag på det går det ju också bra att använda till exempel kräftstjärtar på burk. Det går också bra att byta ut kräftorna mot räkor. Och för vegetariskt alternativ tycker jag att naturella kronärtskockor är det bästa substitutet. Eller testa alla tre för bövelen.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Spaghetti eller linguine för 4 personer
1 citron
Färsk dill
Till såsen:
3 msk olivolja
1 gul lök
4–5 vitlöksklyftor
1–2 röda chilifrukter
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin eller bubbel
2 msk koncentrerad hummerfond
Cirka 250 g små tomater
Salt
Svartpeppar
25 g smör
Saft från 1 citron
Färsk dill
Färsk bladpersilja
½ kg havskräftor (eller kräftstjärtar)
Gör så här:
- Hetta upp olivolja i en kastrull eller stekpanna. Finhacka lök, vitlök och chili och stek mjuk i oljan.
- Tillsätt tomatpuré och stek en stund till. Häll över vinet, hummerfonden och halverade tomater och koka ihop några minuter.
- Salta, peppra, ha i smöret, pressa över citron och finhackad dill och persilja. Lägg ner havskräftorna så att de precis blir varma.
- Koka pastan al dente i välsaltat vatten och spara cirka 1 dl pastavatten.
- Vänd ner pastavatten i såsen och koka ihop tillsammans med pastan. Servera direkt med citronklyftor och mer färsk dill.
Foto: Alice Johansson
Recept ur 100 små rätter i säsong (Mondial)
Annons