Kardemum­makaka med palsternacka och mandeltopping

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på kardemummakaka med palsternacka och mandeltopping
Peter Kam
Den här kardemummakakan har en hemlig ingrediens som gör den extra saftig – palsternacka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo

Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Kardemum­makaka med palsternacka och mandeltopping

Morotskakan får se upp – palsternacka går lika bra att ha i kakan, ger en extra saftighet men ingen smak.

Så bakar du en kardemummakaka med palsternacka och mandeltopping
Peter Kam

10 bitar

Du behöver:

50 g smör
1 dl mjölk
200 g palsternacka
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ msk nymortlad kardemumma
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Topping:

50 g mandlar
2 ½ msk pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Skala och grovriv palsternacka på rivjärn och krama ordentligt ut överflödig vätska.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Stöt kardemummakärnor i en mortel. Tillsätt kardemumma och smör- och mjölkblandningen i äggvispet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Vänd ner palsternackan.
  3. Smörj och bröa en kakform som rymmer 1 liter. Häll smeten i formen
  4. Topping: Grovhacka mandeln och strö den över smeten tillsammans med pärlsockret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills den är genomgräddad. Känn med sticka. Låt kakan svalna lite innan du tar ut den ur formen.

Foto: Betina Hastoft