Kalvfilé med kryddörtsströ och smörslungade grönsaker

  • AvRedaktionen
Välkomna våren med en supergod varmrätt. Kalvfilé med kryddörtsströ serveras med en frisk, grön persiljekräm och smörslungade grönsaker – ät och njut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

4 portioner

Kalvfilé:

1 kalvfilé, ca 1200 g

1 msk olivolja till stekning

1 msk smör till stekning

Salt och nymalen svartpeppar

Kryddörtsströ:

1 kruka persilja

1 kruka färsk timjan

1 dl ströbröd

½ citron, skalet

¼ tsk salt

Smörslungade grönsaker:

500 g vit sparris

500 g grön sparris

2 majskolvar

2 msk smör till stekning

150 g babyspenat

Salt och nymalen svartpeppar

Persiljekräm:

2 ½ dl crème fraiche

2 tsk senap

1 tsk flytande honung

1 handfull slätbladig persilja

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

800 g färskpotatis

Så här gör du:

1. Skölj och torka kryddörterna och mixa med ströbröd, finrivet citronskal och salt i en blender. Bred ut på tallrik så det torkar en smula.

2. Värm ugnen till 180°.

3. Putsa kalvfilén, bryn alla sidor i en blandning av smör och olivolja.

4. Salta och peppra och lägg över filén på ett ugnsfast fat.

5. Stek i ugnen i ca 20 minuter till innertemperatur 55°. Ta ut från ugnen och låt vila i 10 minuter.

6. Skrubba potatisarna och koka i lättsaltat vatten.

7. Bryt av och kasta de nedersta, träiga delarna på alla sparrisarna.

8. Skala de vita sparrisarna och skölj de gröna. Skär båda sorterna i mindre bitar.

9. Skala majskolvarna och skär loss kornen.

10. Stek de vita sparrisarna i smör i en stekpanna i ca 4 minuter.

11. Tillsätt de gröna sparrisarna och majskornen och stek i ytterligare 2 minuter.

12. Tillsätt spenat och låt den mjukna. Krydda med salt och peppar.

13. Mixa crème fraiche, senap, honung och persilja i en blender eller med stavmixer. Blanda till en ljusgrön kräm, salta och peppra.

14. Klappa in kryddörtsströ över den stekta kalvfilén och skär i bitar.

15. Servera med potatis, grönsaker och persiljekräm.

Kalvfilé med kryddörtsströ
Kalvfilé med kryddörtsströ.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Helgmeny med ärtsoppa, kalvstek och vit chokladblondie

Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm

Kryddiga barbecuemarinerade revben