Kaka med lemon curd och chokladkräm
- AvRedaktionen
Testa en ny efterrätt! Denna kaka med brynt smör, lemon curd och vit chokladkräm är helt oemotståndlig. Krämerna kan förberedas dagen före.
10 bitar
Kaka med brynt smör:
300 g smör
2 dl (200 g) strösocker
160 g flytande honung
6 ägg
7 ½ dl (460 g) vetemjöl special
1 3/4 dl mjölk
Vit chokladkräm:
400 g vit choklad
4 dl mellangrädde
3 dl (300 g) crème fraiche
Till montering:
2 dl lemon curd
Gör så här:
- Smält smöret i kuber en stor kastrull på hög värme.
- Rör om emellanåt och värm tills smöret skummar och får en ljus, nötbrun färg, det tar 5–7 minuter.
- Slå över i en skål och låt svalna.
Gör vit chokladkräm så här:
- Finhacka chokladen och lägg i en stor värmetålig skål.
- Värm upp grädden till strax under kokpunkten i en kastrull.
- Slå den varma grädden över chokladen.
- Låt stå i 5 minuter och rör sedan tills all choklad smält.
- Täck med plastfolie och låt stå i frysen 20–30 minuter.
- Vispa upp den kalla chokladkrämen med elvisp, så röran tjocknar.
- Låt sedan stå i kylen och vila i minst 4 timmar, gärna över natten.
- Vänd ner crème fraiche precis före servering.
Gör resten av kakan så här:
- Värm ugnen till 150°, varmluft.
- Smöra två springformar, ca 20 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper.
- Vispa upp det brynta smöret med socker och honung med elvisp.
- Vispa till en ljus och krämig massa, 3–5 minuter.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl efter varje ägg.
- Blanda ner vetemjöl och mjölk pö om pö i äggblandningen.
- Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen, ca 55 minuter.
- Täck med folie om kakorna tar för mycket färg.
- Låt svalna på ugnsgaller.
- Montera kakan genom att bre ett lager lemon curd över ena kakbotten och sedan ett tjockt lager vit chokladkräm.
- Bred ett lager lemon curd på den andra kakbotten och lägg den med lemon curd-sidan ovanpå den andra kakans chokladkräm.
- Täck hela kakan med resten av den vita chokladkrämen.
- Låt stå 30 minuter före servering så allt hinner sätta sig innan kakan skärs i bitar.
Av: Lisa Featherby
Foto: William Meppem/So Photo Agency
LÄS MER:
Bjud på lyxig chokladkaka med chokladkräm