Jordgubbs-carpaccio med lime, mascarpone och kokos
01 jun, 2025
Denna jordgubbs-carpaccio är en somrig tolkning på den klassiska maträtten – här med mascarponekräm, myntasocker och kokossmulor.
Annons
Jordgubbs-carpaccio med lime, mascarpone och kokos
En lite elegantare variant på jordgubbar och vispgrädde. Servera myntasockret vid sidan av så kan alla bestämma hur söt de vill ha sin dessert.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 liter jordgubbar
2 msk koncentrerad fläderblomssaft
½ lime, skalet
10 blad färsk basilika
Myntasocker:
½ dl färsk mynta
2 msk strösocker
Mascarponekräm:
1 dl mascarpone
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
Kokossmulor:
1 dl riven kokos
1 ½ msk smör
1 ½ msk strösocker
Gör så här:
- Kokossmulor: Stek kokosen i smör och socker på medelvärme tills den är gyllene. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.
- Mascarponekräm: Vispa ihop ingredienserna till en fluffig kräm. Fyll en spritspåse, försedd med en rund tyll, med krämen.
- Myntasocker: Mortla myntablad och strösocker tills sockret blir grönt. Snoppa och skiva jordgubbarna tunt, lägg dem på ett serveringsfat eller på 4 assietter. Skvätt över flädersaften.
- Spritsa ut mascarponekrämen i små klickar över jordgubbarna och toppa med kokossmulorna och lite av myntasockret. Dekorera med lite rivet limeskal och några basilikablad.
Foto: Lisa Björner
Annons