Höstig och krämig plommoncheesecake
- AvRedaktionen
Testa en cheesecake med det lilla extra! Denna plommoncheesecake är en frisk och krämig variant som passar för hela familjen.
8–10 bitar
Du behöver:
150 g digestivekex
100 g havrekex
1 msk rörsocker
100 g smält smör
Crème:
2 äggulor
100 g rörsocker
100 g cream cheese
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
2 dl grekisk yoghurt
7 gelatinblad
3 äggvitor
2 1/2 dl vispgrädde
Syltade plommon:
3 plommon
2 dl socker
1 dl vatten
Gör så här:
- Mixa kex med socker i matberedare, tillsätt smör.
- Tryck ut i en springform, 20 cm, ställ kallt.
- Vispa äggulor och socker luftigt.
- Rör i cream cheese, tillsätt vaniljfrön och yoghurt.
- Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i 10 min.
- Krama ur vätskan. Smält dem försiktigt över vattenbad.
- Låt vätskan svalna helt och vispa sedan i den i crèmen.
- Vispa äggvitorna styva och vänd ner i crèmen.
- Vispa grädden hårt och vänd ner i crèmen.
- Fördela över kakan, ställ kallt 4 timmar.
- Dela plommonen, kärna ur.
- Koka en sirapstjock lag på socker och vatten, lägg ner plommonen.
- Låt dem svalna i lagen.
- Dra sedan skalet av plommonen och lägg på cheesecaken.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Så gör du små plommonpajer med apelsinkräm
Underbart krämig äppel- och kanelcheesecake med saltkolapannacotta