Gurkmeja – därför är det nyttigt
- AvJohanna Svan
Gurkmeja är inte bara en god och vacker smaksättare, örten har även läkande egenskaper och används bland annat för att lindra smärta och hämma inflammation. Här är 8 anledningar att äta mer gurkmeja.
Gurkmeja är i dag en av de mest studerade livsmedelsingredienserna och modern forskning visar att denna otroliga krydda kan ha en rad olika stärkande och stöttande effekter.
Gurkmeja:
- Är en av de starkaste antiinflammatoriska kryddorna som finns.
- Minskar inflammationen på cellulär nivå.
- Stärker och förbättrar matsmältningen.
- Är renande för blodet.
- Ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden vid ledgångsreumatism.
- Skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
- Stärker hudens elasticitet genom att stödja den naturliga floran som kan ge huden skydd mot mikrober.
- Har flera läkande egenskaper. Svensk forskning visar till exempel symtomförbättring hos bananflugor med Alzheimerssymptom.
Gurkmeja finns som torkad krydda, men kan också köpas färsk i välsorterade hälso- och livsmedelsbutiker.
Läs också: 5 saker att tänka på innan du köper gurkmeja som kosttillskott
Recept: Citrusshot med ingefära och gurkmeja
Av: Johanna Svan hos våra vänner på Allas.se