Grön soppa med dill och tryffel
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
God, grön och extra guldkant har den här soppan med tryffel, dill och rostat bovete.
Grön soppa med dill och tryffel
Soppan är frisk både i smak och färg och smakar fantastiskt med knaprigt bovete på toppen.
4 portioner
Du behöver:
1 knippe salladslök
500 g potatis
1/2 broccolihuvud
25 g smör till stekning
1,2 l grönsaksbuljong
150 g frysta ärter
75 g färsk babyspenat
1 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
Salt och svartpeppar
Rostat bovete:
25 g bovete
2 tsk olivolja
1/4 tsk salt
Till servering:
Vit tryffelolja
1 knippe färsk dill
Gör så här:
- Rensa och finhacka salladslöken. Skala potatisen och skär i tärningar. Skölj broccolin och skär den i små buketter. Smält smöret i en kastrull och stek broccolin, salladslöken och potatisen i ca 5 minuter.
- Häll buljongen i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och låt soppan småputtra i 15 minuter. Tillsätt ärter och spenat och koka soppan i ytterligare 5 minuter tills potatisen och grönsakerna är helt mjuka.
- Ta kastrullen från värmen, tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät och jämn direkt i kastrullen med hjälp av en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. Håll soppan varm fram till servering.
- Rostat bovete: Rosta bovetekornen i lite olja i en stekpanna i några minuter tills de är knapriga. Krydda med salt och låt dem svalna på ett bakplåtspapper.
- Häll upp soppan i 4 skålar och toppa med dill, rostat bovete och droppa över lite tryffelolja. Servera soppan direkt, eventuellt tillsammans med bröd.
Foto: Columbus Leth
