Grillad persikogalette
- AvRedaktionen
 
Grillad persikogalette – en underbar efterrätt med riktiga vår- och sommarkänslor! Smaksätt med körsbärs- eller äppelspån.
8–10 bitar
PS! Om du vill smaksätta galetten ytterligare, lägg några körsbärs- eller äppelspån på glöden.
Galette:
230 g smör
6 dl Kungsörnen kakmjöl med bakpulver
1 tsk strösocker
2 tsk kanel
2 msk rörsocker
1 nypa salt
3 1/4 dl isvatten
1 nypa salt
Fyllning:
6 persikor
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
1/2 citron, saften
2 msk majsstärkelse, maizena
1 ägg
Gör så här:
- Skär smöret i tärningar.
 - Lägg det i en matberedare tillsammans med mjöl, kanel, socker och salt.
 - Pulsera mixern i 10–12 stötar för att få ihop degen till smulor av en ärtas storlek ungefär.
 - Tillsätt vattnet, lite i taget, och pulsera igen tills degen precis gått ihop.
 - Slå in degen i plastfolie och förvara i kylen.
 - Värm grillen.
 - Lägg persikoskivor, socker, vanilj, citronsaft och majsstärkelse i en skål och rör om försiktigt så allt täcks men inte klumpar sig.
 - Kavla ut degen till en rund platta, 3–4 mm tjock.
 - Lägg degen på ett smörpapper och lägg ut persikoskivorna i ett jämnt lager på degen, utan att få med saften från skålen.
 - Lämna cirka 5 cm av degen runt kanten fri.
 - Vik in degen från kanten en liten bit över frukten.
 - Snitta degen med kniv om det gör det lättare att vika in den.
 - Pensla degen med ägg och strö över rörsocker.
 - Lägg lite spån på glöden, lägg galetten på grillgallret.
 - Lägg på locket och baka den i cirka 45 minuter tills den är gyllene och degen krispig.
 
Recept: Jess Pryles
Foto: Hardcorecarnivore.com
LÄS MER:
Rostad persika med kanderade valnötter