Gör din egen enbärssnaps – och bjud på spännande gin och tonic
- AvLinn Grubbström
Du gör enkelt din egen snaps med enbär och apelsin. Sen bjuder du på en frisk gin och tonic – med snapsen som bas!
Snaps med enbär och apelsin
Enbär ger snapsen en mild ginliknande smak. Tänk på att krossa bären noga, alternativt hacka dem grovt.
0,5 liter
Du behöver:
1 apelsin
10 torkade enbär
5 dl vodka
Gör så här:
- Skölj apelsinen och skär skalet i tunna, breda remsor. Undvik det vita som smakar beskt. Lägg apelsinskalet i en ren glasflaska.
- Krossa enbären grovt i en mortel, lägg dem i flaskan och häll i vodka. Stäng igen flaskan och låt snapsen dra i 1 vecka.
- Ta bort apelsinskalet och låt enbären dra i ytterligare 1 vecka. Sila bort enbären när du tycker att snapsen har rätt smak. Häll snapsen i en ren glasflaska med lock.
- Skär av en ny bit apelsinskal och lägg den i flaskan tillsammans med lite enbär som garnering, precis innan snapsen ska serveras. Servera snapsen väl kyld.
Gin & tonic med enbärssnaps
Om du har snaps med enbär behöver du bara tonic, gurka och lite peppar för att förvandla resterna till en uppfriskande gin and tonic.
4 drinkar
Du behöver:
Isbitar
16 cl snaps med enbär och apelsin (se recept)
8 dl tonic
8 skivor gurka
1 nypa svartpeppar
Gör så här:
- Fördela isbitarna i glasen. Häll snapsen och tonicken i glasen. Skölj gurkan och skär den i skivor. Dekorera varje drink med gurka och lite nymald peppar.
Foto: Columbus Leth
