Glöggranité med kanderade citrusskal
Glöggranité är kort och gott fryst glögg som du serverar med kanderade citrusskal för en läckert julig dessert!
Glöggranité med kanderade citrusskal
Servera glöggen i ny, fryst form!
4–6 portioner
Du behöver:
1 flaska rödvinsglögg
Kanderade apelsinskal:
2 grapefrukt eller 3 apelsiner
3 dl strösocker
1 ½ dl vatten
Gör så här:
- Glöggranité: Häll glöggen i en låg och vid form och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
- Kanderade citrusskal: Skär bort skalet ifrån citrusfrukterna (undvik det vita) och skär sedan i 3–4 mm tjocka remsor. Lägg remsorna i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp och häll bort kokvattnet. Upprepa 2 gånger. Koka upp socker och vatten till en simmig lag, lägg i citrusstrimlorna och låt sjuda tills skalen blivit lite genomskinliga, i ca 20–30 minuter. Sila bort sockerlagen och sprid ut strimlorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt torka i någon timme. Strö över sockret och blanda runt så att skalbitarna blir helt täckta av sockret.
- Till servering: Skrapa med en sked från den frysta rödvinsglöggen och skeda upp i vackra glas. Garnera med kanderat citronskal, servera direkt.
Foto: Lisa Björner
