Glögg med vanilj, citron och ingefära

  • AvLinn Grubbström
Recept på glögg med vanilj, citron och ingefära
Peter Kam
Att koka sin egen glögg är inte så svårt som många tror – smaksätt med vanilj, citron och ingefära och njut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GTBrand logo

Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GT

Glögg med vanilj, citron och ingefära

Glöggextraktet håller i kylen minst tre veckor, så varför inte göra dubbel sats?

Så gör du din egen glögg med vanilj, citron och ingefära
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

5 hela kryddnejlikor
5 kardemummakärnor
1 kanelstång
2 lagerblad
5 hela svartpepparkorn
4 stjärnanis
1 vaniljstång
1 citron
2 cm färsk ingefära
100 g (ca 1 dl) rörsocker
1 dl brännvin
½ dl rom
7 ½ dl rött vin

Gör så här:

  1. Blanda kryddnejlika, kardemummakärnor, kanelstång, lagerblad, pepparkorn och stjärnanis i en gryta. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Skala och skiva ingefäran. Lägg allt i grytan, inklusive vaniljstången.
  2. Tillsätt rörsocker, brännvin och rom. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter. Låt dra i kylskåp minst 24 timmar.
  3. Servering: Värm glöggextrakt och rödvin försiktigt i en kastrull – det får inte koka. Servera glöggen varm med russin och mandel.

Foto: Peter Kam, Martin Tanggaard, Maria Warnke Nørregaard