Glasstårta med mandelmaräng

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på glasstårta med mandelmaräng
Bjud på festlig glasstårta med mandelmaräng på nästa kalas. Här med jordgubbar på toppen och i glassen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Middag hos Wood #2: ChokladbudinoBrand logo

Middag hos Wood #2: Chokladbudino

Glasstårta med mandelmaräng

Sommarens höjdpunkt!

8 portioner

Tid: 8 timmar

Du behöver:

3 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
100 g mandel
1 krm salt

Jordgubbsglass:

200 g jordgubbar
¾ dl strösocker
1 msk citronsaft
4 äggulor
1 vaniljstång
¾ dl strösocker
1 krm salt
5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Till servering:

250 g jordgubbar
1 ½ dl vispgrädde
40 g mörk choklad
Ätbara blommor

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Klä två springformar med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna blanka och vita. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills det bildas styva toppar. Hacka mandlarna mycket fint och blanda dem med salt. Vänd försiktigt ner i äggvitorna.
  3. Fördela marängen i formarna och grädda i 20 minuter, tills de är frasiga och gyllene. Ta ut dem och låt svalna helt.
  4. Jordgubbsglass: Koka jordgubbar, socker och citronsafti 5–7 minuter. Mixa och sila bort fröna. Ställ i kylen.
  5. Vispa äggulor, urskrapade vaniljfrön, strösocker och salt ljust och pösigt. Vispa grädden i en annan skål och vänd försiktigt ner den i äggblandningen.
  6. Häll en tredjedel av glassen i en skål. Hacka chokladen fint och vänd ner den i skålen. Vänd ner jordgubbspurén i resten av glassmeten.
  7. Ta ut bottnarna från formarna och diska. Klä formarna med plastfolie.
  8. Lägg tillbaka en marängbotten i botten av en form. Fördela chokladglassen ovanpå och jämna till den. Lägg den andra marängbottnen ovanpå och fördela jordgubbsglassen på den. Ställ i frysen i minst 8 timmar.
  9. Servering: Ta ut glasstårtan ur frysen 5 minuter före servering. Lossa den ur formen och lägg på ett fat. Dekorera glasstårtan med jordgubbar, vispad grädde, hackad choklad och ätbara blommor.

Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo

Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Foto: Betina Hastoft