Sveriges Toscana? Därför ska du upptäcka Halland i sommar!
För den som tycker om att resa med smaklökarna som kompass är Halland ett smörgåsbord av upplevelser. I det kustnära landskapet mellan Göteborg och Skåne står gastronomi, kvalitet och hållbarhet i fokus. Från salta ostron på strandkanten till prisbelönt hantverksöl bryggt i en gammal lada.
Ästad vingård – njutning för kropp och själ
Ta exempelvis Ästad Vingård – ett av Sveriges mest ambitiösa vinprojekt, där ekologiskt odlade druvor förvandlas till mousserande viner värda att serveras på stjärnkrog. Här bor du i lyxiga sviter, kopplar av på hotellets naturnära spa, går en lång vandring i bokskogarna och – apropå stjärnkrog – så äter man utsökt på restaurang ÄNG, där varje rätt är en hyllning till landskapet. Vill du dyka ner i vinlistan kan du bläddra bland allt från trendiga portugisiska pavor till dyrgripar från Bourgogne.
Inte långt från Ästad vingård ligger Öströö fårfarm. Här kan du köpa en färdigpackad fikakorg och njuta av picknick bland bräkande får. För ja, Halland är mer än fine dining. Här hittar du också gårdsbutiker, mikromejerier och rustik pizza.
Johnssons gård – bryggeri, restaurang och bageri
På Johnssons gård cirka tio minuter utanför Varberg, huserar både en grönsaksbutik, ett bageri, en restaurang, en keramikstudio, en loppis och ett hantverksbryggeri. Ölet är signerat Subbe bryggeri, som ägs och drivs av Martin och Titti Sunesson. Flera av Subbes öl har etiketter med anknytning till Halland. Som Warberger, en ljus lager eller Best Coast IPA.
– Jag vill göra öl där alla kan hitta en stil de gillar, oavsett erfarenhet, säger Martin Sunesson.
I samma område ligger restaurang Spiseriet där du kan delta i ölprovning, men främst njuta av fantastiska luncher och middagar där tyngdpunkten ligger på närproducerade och hållbara råvaror. Deras berömda ostsmör är precis så ljuvligt som det låter när det sakta smälter på det nybakade surdegsbrödet. Spiseriet lever upp sommartid och har även gjort sig känt för sin prisvinnande vinlista vad gäller svenska viner, från läskande rosé till eleganta bubblor. Inne i centrala Varberg driver ägarna till Spiseriet också restaurang Prästgatan.
– Fokus ligger på att jobba småskaligt med närodlat både vad gäller mat och dryck. Vi sätter kvällsmenyn beroende på vad vi får in för råvaror i veckan, säger Peter Halldén, kock, sommelier och en av ägarna.
Grönt ljus för gårdsförsäljning
I sommar får Hallands, och hela Sveriges, mat- och dryckesscen ännu ett lyft. Gårdsförsäljning av alkohol är tillåtet från och med juni. Det betyder att du kan köpa med dig smakrika souvenirer som det där hantverksmässiga vinet, cidern, ginen och ölen, direkt från platsen där de produceras.
I Fjärås, beläget vid havet i ett landskap värdigt ett vykort, hittar vi Fjäre Gin. Ett familjeföretag vars hantverkssprit lockar både lokalbor och långväga besökare. Michael Zachrisson hade många år i ryggen inom dryckesbranschen innan han bestämde sig för att satsa på ett eget destilleri. Idag driver han det tillsammans med sina barn, Jakob och Linn. I deras portfölj finns allt från whisky, äppelsprit och fatlagrad gin till en somrig variant med smak av rabarber, jordgubbar och fläder.
– Vi vill satsa på gastronomisk gin, inte bara något som man använder i drinkar utan som man också kan njuta av på egen hand, som en avec, säger Michael Zachrisson.
Han välkomnar gårdsförsäljningen med öppna armar, då de haft många besökare som velat köpa med sig en flaska efter provning. Samtidigt är han konfunderad över vilka exakta regler som kommer att gälla – och hur myndigheterna ska hinna sätta regelverket innan den nya lagen träder i kraft. I skrivande stund är det ännu oklart.
Martin Sunesson på Subbe Bryggeri är tudelad kring de regler som väntas omgärda gårdsförsäljningen: att producenter dels måste anordna ett betalt och ”kunskapshöjande besök” för att få sälja sin dryck och varje besök ska ”inledas med information om alkoholens skadeverkningar”.
– Jag har känt både glädje och frustration. Jag är väldigt tacksam för de som lyckats göra gårdsförsäljning till verklighet, men de här reglerna som det pratas om känns förnedrande. De dumförklarar både oss producenter och besökarna, säger Martin.
3 ställen för vinälskaren
Bar Glou Glou, Varberg. Liten vinbar centralt i Varberg med fokus på naturligt framställda viner och enklare mat.
Lilla Napoli, Falkenberg. Berömd pizzeria som regelbundet har egna vinfestivaler och bjuder in vinimportörer för temakvällar.
Spiseriet, Varberg. Restaurang med fokus på hållbarhet och svenska drycker. Har prisats för Sveriges bästa vinlista med svenska viner.
Allt som allt hoppas han att det öppnar upp för att fler vill möta människorna bakom flaskan och ta chansen att sätta mat och dryck i ett sammanhang.
Anna Frykman som jobbar på Kungsbacka kommun ser också utmaningar inom regelverket för gårdsförsäljning, men hoppas att det kan komma igång så smidigt som möjligt för att kunna boosta Hallands måltidsturism.
– Det här är världens chans att kunna visa upp Halland som ”Sveriges Toscana”. Det är viktigt att kunna synliggöra de lokala producenterna för att de ska kunna leva kvar.
vinupplevelse med ”wow”-känsla i varberg
Subbe brygger även ölet Stadts Lager 1902 som serveras på Varbergs stadshotell. I den pampiga sekelskiftesbyggnaden mitt i stan ryms charmiga rum, bar och restaurang, och ett asiatiskt spa med rofyllda miljöer.
Vinsugen? Bara ett stenkast från hotellet ligger Bar Glou Glou som drivs av skickliga sommelieren Julia Tovedal och hennes pojkvän Mathieu. Här kliver man in i en vardagsrumslig känsla och den lilla men naggande goda menyn erbjuder vinvänliga smårätter. Drycken som serveras är ”low intervention”-viner utan tillsatser eller kemikalier, och Julia berättar gärna initierat om varje producent på listan.
Bil är en bra tillgång för att kunna upptäcka så mycket som möjligt av detta smakrika landskap. Men du kan också cykla mellan besöksmålen. Kattegattleden är ett populärt sätt att ta sig genom Halland, och längs vägen finns många smaksäkra stopp.
Pasta, pizza och gin i Skrea
En bit från Falkenberg, i det lilla samhället Skrea, har matprofilen Lisa Lemke och hennes man Marcus en rad projekt som alla kretsar kring mat, dryck och livets goda. På gårdspizzerian Prostens pizza bakas vedeldade pizzor i romersk stil som toppas med närproducerade råvaror. En liten bit längre upp kan hungriga och törstiga gäster slå sig ner vid ett bord på Skrea Matbruk för att njuta av handgjord pasta, smakliga smårätter och en vinlista som bjuder på allt från busig pet nat till franska klassiker med årgångsdjup.
I samma byggnad finns även ett destilleri – här görs nämligen både gin, akvavit och druvsprit, ett projekt som startade under pandemin av vännerna Albert Nilsson, Filip Karlsson, Marcus Nordgren och Viktor Larsson. Druvspriten görs på druvor från den egna lilla vingården vid Skrea Matbruk. Nyfikna ginälskare kan anmäla sig till ginprovning eller njuta av en nyskakad cocktail på den lokala spriten.
Fine dining-favoriter i Halland
ÄNG, Ästad. Stjärnkrog belägen vid Ästad vingård. Erbjuder avsmakningsmeny till både frukost och middag – och har en av Sveriges bästa vinkällare.
Restaurang Fyr, Tylösand. Á la carte-meny med fokus på fisk och skaldjur, tillagad över öppen eld. Ligger vackert vid havet. Utsågs till Årets Affärskrog 2024 av Dagens Industri.
Knystaforsen, Rydöbruk. Michelin-belönad restaurang där mat lagas över öppen eld och fokus ligger på superlokala råvaror.
Mätt, lycklig och trött? Ja, då kan det vara skönt att ha nära till sitt krypin – något som Lisa och Marcus såklart tänkt på. Skrea Backe Bo är deras lantligt charmiga bed & breakfast som välkomnar gäster med mycket hjärta och nybakat bröd om morgnarna. Varför inte njuta av morgonkaffet under det blommande magnoliaträdet i trädgården?
Jordgubbar och vin i Stora Berg
Så här under sommaren producerar Skrea Backe Destilleri en Summer Gin med smak av jordgubbar – och självklart har de växt i Hallandsjord. Cirka 30 minuter med bil från Skrea ligger nämligen Stora Berg självplock. Här odlas, utöver jordgubbar, även hallon och björnbär som det också görs saft och sylt på.
På den stora gården finns även kafé, pizzeria, gårdsbutik – och ett vineri. Reser du med barn så är våfflor med bärbuffé ett givet val. Pizzasugen? Missa inte deras ”Al taglio”, en romersk stil av pizza där degen jäser i tre dagar. I glaset kan du få gårdens eget vin, från mousserande solaris till fylligt rött på druvorna rondo och cabernet cortis.
Hungrig på mer? Halland väntar med mat och dryck som inte bara mättar – den förför, inspirerar och berättar.
Foto: Kristian Sahlberg, Eva-Lena Johnsson, Elin Grube, Martin Johansson, Jonathan Strimberg, Solkatt studios, Caroline Andersson.