Galette med plommon och hasselnötter
18 jul, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Att baka en galette är mycket lättare än vad det ser ut! Den här fyller vi med plommon och hasselnötter.
Annons
Galette med plommon och hasselnötter
Snabbfixat, frasigt och gott med färdig filodeg.
Annons
4 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
3 ark filodeg
25 g smör
350 g plommon
2 tsk potatismjöl
2 msk florsocker+ lite till pudring
15 g hasselnötsflagor
2 msk flytande honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Lägg filodegsarken ovanpå varandra och skär dem till en stor cirkel. Lägg cirkeln på en bakpappersklädd plåt. Smält smöret i en kastrull och pensla filodegscirkeln med ungefär hälften av det.
- Skölj plommonen och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i ett jämnt lager och fint mönster på filodegen, cirka 5 cm från kanten. Strö över en blandning av potatismjöl och florsocker och toppa med hasselnötsflagor och honung. Vik kanten på filodegen över fyllningen och tryck till den ordentligt. Pensla galetten med resterande smör.
- Grädda galetten i ugnen i cirka 15 minuter tills den är frasig och gyllene.Pudra över florsocker och servera genast, gärna med glass, grädde eller vaniljkräm.
Foto: Betina Hastoft
Annons