Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Galette med plommon och hasselnötter

18 jul, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på galette med plommon och hasselnötter
Att baka en galette är mycket lättare än vad det ser ut! Den här fyller vi med plommon och hasselnötter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Galette med plommon och hasselnötter

Snabbfixat, frasigt och gott med färdig filodeg.

Galette med plommon och hasselnötter
Annons

4 personer

Tid: 45 minuter

Du behöver:

3 ark filodeg
25 g smör
350 g plommon
2 tsk potatismjöl
2 msk florsocker+ lite till pudring
15 g hasselnötsflagor
2 msk flytande honung

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg filodegsarken ovanpå varandra och skär dem till en stor cirkel. Lägg cirkeln på en bakpappersklädd plåt. Smält smöret i en kastrull och pensla filodegscirkeln med ungefär hälften av det.
  2. Skölj plommonen och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i ett jämnt lager och fint mönster på filodegen, cirka 5 cm från kanten. Strö över en blandning av potatismjöl och florsocker och toppa med hasselnötsflagor och honung. Vik kanten på filodegen över fyllningen och tryck till den ordentligt. Pensla galetten med resterande smör.
  3. Grädda galetten i ugnen i cirka 15 minuter tills den är frasig och gyllene.Pudra över florsocker och servera genast, gärna med glass, grädde eller vaniljkräm.
Drinkar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzestBrand logo
Drinkar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzest

Foto: Betina Hastoft

Annons