Galet god comfort food

  • AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
hogrev-brasserad-i-svagdricka-och-enbar-med-syltade-tranbar-

Högrev brässerad i svagdricka och enbär med syltade tranbär

4 personer

Tid: 1 timme och 20 minuter

 

1 kg högrev

2 gula lökar

2 morötter

2 msk smör eller margarin

6 dl svagdricka

10 enbär

1 lagerblad

1 köttbuljongtärning

 

3 dl vispgrädde

2 tsk majsstärkelse (maizena)

flingsalt och peppar

ev. svartvinbärsgelé

 

syltade tranbär:

1/2 dl ättikssprit, 12 %

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1 kanelstång

5 hela nejlikor

2 dl frysta tranbär

 

till servering:

Potatispuré och gröna bönor

 

Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i hälften av matfettet.

Skala och tärna lök och morötter. Fräs dem i matfettet i en stor kastrull tills de får fin färg. Tillsätt svagdricka, enbär, lagerblad och buljongtärning. Lägg i köttet och tillsätt vatten så att köttet nästan täcks. Låt sjuda 2-3 timmar

Syltade tranbär: Koka upp ättikssprit, socker och vatten med kanelstång och nejlikor och lägg sedan i tranbären. Låt koka upp och dra sedan kastrullen från plattan och låt stå minst 1 timme.

Lyft upp köttet och rulla in det i smörpapper så länge. Sila av grönsaker och kryddor från buljongen och koka ner buljongen till hälften. Tillsätt grädden, koka yttrligare ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utblandat med lite vatten. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt gelé

Skär köttet i skivor och värm eventuellt upp det försiktigt i ugnen om det svalnat för mycket. Servera med varm gräddsås, syltade tranbär, potatispuré och kokta gröna bönor.