Fruktflan med vaniljkräm

  • AvRedaktionen
Krispiga fruktflan med vaniljkräm av Tareq Taylor. Om du inte vill göra egen vaniljkräm 
kan du köpa färdig – det blir nästan lika gott.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Fruktflan med vaniljkräm.
Fruktflan med vaniljkräm.

4 små flan eller 1 stort

Tid: 50 minuter + 30 minuter i kyl

Deg:

100 g kylskåpskallt smör

1 stort ägg

200 g (ca 3 1/3 dl) vetemjöl

1 krm salt

50 g (drygt 1/2 dl) strösocker

Vaniljkräm:

2 dl mjölk (3 %)

1 msk strösocker

1 tsk vaniljpulver

2 äggulor

1 tsk maizena majsstärkelse

Fyllning:

2 msk aprikosmarmelad

färska bär, t ex hallon, aprikos, jordgubbar, röda vinbär och banan

Gör så här:

Koka upp 1 1/2 dl av mjölken till vaniljkrämen med socker och vaniljpulver i en kastrull. Blanda resten av mjölken med äggulor och maizena till en klumpfri smet i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägguleblandningen i den varma mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills den första bubblan syns. Ta av från värmen och låt såsen svalna.

Skär smöret i tärningar. Vispa upp ägget. Mixa mjöl, salt, socker och smör i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen på köksbänken och knåda ihop den lätt så att den hänger samman. Tryck ut degen till cirka 5 mm tjocklek i fyra små formar (eller i en enda springform) och låt formarna/formen stå i kylen i cirka 30 minuter eller i frysen i cirka 10 minuter.

Värm ugnen till 200°. Nagga degen med en gaffel och grädda i 8–10 minuter tills botten är gyllenbrun. Låt svalna. Värm under tiden aprikosmarmeladen i en kastrull. Klicka ut lite vaniljkräm på botten av varje form. Lägg ut frukt och bär på krämen och pensla aprikosmarmelad på bären. Ställ in flanen i kylen där kan de stå, i väntan på servering, till nästa dag.

Ur ”Mat som gör gott” (Bonnier fakta) av Tareq Taylor
Foto: Peter Carlsson