Fransk nougat med apelsinblomsvatten
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Härligt mjukseg fransk nougat hör julen till och ger dessertbordet det där lilla extra!
Fransk nougat med apelsinblomsvatten
Mjuksegt och gott – försvinner i ett nafs!
5–6 bitar
Tid: 1 timme och 30 minuter + tid i kylen
Du behöver:
150 g sötmandel utan skal
50 g pistagenötter
225 g (1 ¾ dl) akaciahonung
2 msk glukossirap
2 äggvitor (75 g)
1 tsk apelsinblomsvatten
1 nypa salt
1 tsk vaniljextrakt
Florsocker
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180°. Rosta mandlarna på en bakpappersklädd plåt i 15 – 18 minuter, tills de börjar bli något gyllene. Tillsätt pistagenötterna och rosta i ytterligare 3–4 minuter. Ta ut plåten och låt nötterna svalna.
- Värm honung och glukossirap i en skål eller bunke över vattenbad.
- Vispa äggvitorna lätt tills det bildas mjuka toppar. När honungsblandningen är något varmare än fingervarm, tillsätt äggvitan och apelsinblomsvattnet.
- Rör försiktigt med träslev i blandningen i 45 minuter. Blandningen är till en början som en gyllene kräm som gradvis tjocknar och blir nästan vit. Testa att den är färdig genom att lägga en klick i ett glas med kallt vatten – du ska kunna forma en mjuk, seg boll. Tillsätt då nötter, salt och vanilj. Fortsätt röra i 5 minuter.
- Pudra florsocker på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten, strö florsocker ovanpå och platta till med händerna eller kavla med ett bakplåtspapper emellan. Låt stelna i kylen några timmar, skär sedan i barer eller mindre rutor. Förvara svalt i lufttät burk.
Foto: Peter Kam
