Fikontårta med honungskräm

  • AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

8 personer

Tid: 1 timme och 15 minuter

Den här fikondrömmen är allra godast om den serveras med en gång när den är färdig. Men det brukar inte vara något problem…

Till skalet:

4 dl vetemjöl

100 g mandel (malen eller finhackad)

1 dl florsocker

200 g smör

1 nypa salt

1 äggula

Fyllning:

450 g mascarpone (italiensk färskost)

2 1/2 dl kesella

2 citroner, rivet skal och saft

4 msk flytande honung

Garnering: flytande honung, 8–10 färska fikon, florsocker

Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl, mandlar, florsocker, smör och salt i matberedaren. Använd inte mixerkniven utan degbladet. Eller blanda i en bunke med trägaffel. Blandningen ska få samma konsistens som grova brödsmulor. Vispa äggulan med lite vatten och rör hastigt ihop med degen. Slå om plastfolie över bunken och låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Kavla ut degen och klä en bakform (23 cm i diameter med en löstagbar botten) med bakpapper. Pressa degen i formen med fingrarna. Stick några hål i botten med en gaffel. Låt degen kallna i frysen i 10 minuter.

Kör pajskalet i 15–20 minuter i ugnen. Låt skalet kallna i formen, ta därefter försiktigt ut det.

Rör mascarponen smidig med en träslev och blanda i kesella, skal och saft av citron samt honung. Ställ i kylen och låt stelna något (cirka 15 minuter – krämen ska inte stelna helt).

Skölj fikonen och skär ett kryss i varje. Häll krämen i det kalla tårtskalet, ringla över lite honung och ställ i fikonen. Pudra över florsocker och servera.