Crêpes med skagen – recept av Klara Ingemyr
21 apr, 2025
AvKlara Ingemyr
Gör som Klara Ingemyr och bjud på en god, somrig rätt med skagen – som hon serverar i en frasig, tunn crêpe. Det är bland annat potatis i smeten, vilket gör den väldigt god.
Annons
Crêpes med skagen
En god skagen i en frasig crêpe. Minst sagt somrigt!
Annons
Du behöver
1 rå potatis
1 dl bovetemjöl (eller vetemjöl)
1 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl eller majsstärkelse
5 dl mjölk
3 ägg
2 tsk salt
Smör till stekning
Till skagenröra:
300 g avrunna räkor
½ kruka dill
½ kruka gräslök
½ schalottenlök
½ msk riven pepparrot
½ –1 dl Hellmann’s majo (eller hemmagjord)
1 msk crème fraiche
Saft från ½ citron
Till servering:
Mâchesallad
Gräslök
Citronklyftor
Gör så här:
- Riv potatisen fint i en skål. Tillsätt de olika mjölsorterna och hälften av mjölken. Vispa tills smeten är klumpfri och tillsätt sedan resten av mjölken. Tillsätt ägg och salt och vispa ihop till en smet.
- Gör skagenröran: Låt räkorna rinna av ordentligt och lägg dem i en skål. Finhacka örter och lök. Rör ihop alla ingredienserna och låt stå svalt till servering.
- Hetta upp en stekpanna med smör och stek tunna crêpes tills de fått fin, krispig yta. Låt gärna crêpen ligga på ett galler så att de behåller sina krispiga kanter.
- Lägg en go klick skagenröra i mitten av varje crêpe och vik ihop kanterna. Servera med mâchesallad, hackad gräslök och en citronklyfta.
Foto: Alice Johansson
Recept ur 100 små rätter i säsong (Mondial)
Annons