Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Crêpes med skagen – recept av Klara Ingemyr

21 apr, 2025
AvKlara Ingemyr
Recept på crepes med skagen
Gör som Klara Ingemyr och bjud på en god, somrig rätt med skagen – som hon serverar i en frasig, tunn crêpe. Det är bland annat potatis i smeten, vilket gör den väldigt god.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Crêpes med skagen

En god skagen i en frasig crêpe. Minst sagt somrigt!

Annons

Du behöver

1 rå potatis
1 dl bovetemjöl (eller vetemjöl)
1 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl eller majsstärkelse
5 dl mjölk
3 ägg
2 tsk salt
Smör till stekning

Till skagenröra:

300 g avrunna räkor
½ kruka dill
½ kruka gräslök
½ schalottenlök
½ msk riven pepparrot
½ –1 dl Hellmann’s majo (eller hemmagjord)
1 msk crème fraiche
Saft från ½ citron

Till servering:

Mâchesallad
Gräslök
Citronklyftor

Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Gör så här:

  1. Riv potatisen fint i en skål. Tillsätt de olika mjölsorterna och hälften av mjölken. Vispa tills smeten är klumpfri och tillsätt sedan resten av mjölken. Tillsätt ägg och salt och vispa ihop till en smet.
  2. Gör skagenröran: Låt räkorna rinna av ordentligt och lägg dem i en skål. Finhacka örter och lök. Rör ihop alla ingredienserna och låt stå svalt till servering.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek tunna crêpes tills de fått fin, krispig yta. Låt gärna crêpen ligga på ett galler så att de behåller sina krispiga kanter.
  4. Lägg en go klick skagenröra i mitten av varje crêpe och vik ihop kanterna. Servera med mâchesallad, hackad gräslök och en citronklyfta.

Foto: Alice Johansson
Recept ur 100 små rätter i säsong (Mondial)

Annons