Cookiekakor med kaffe och mascarponekräm
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Försvinnande goda cookiekakor med kaffe och mascarponekräm. Perfekta ihop med en kopp espresso.
Cookiekakor med kaffe och mascarponekräm
Våra mini-cookies smakar himmelskt av choklad, kaffe och brynt smör.
24 stycken
Tid: 45 minuter
Du behöver:
110 g smör
100 g (1 1/³ dl) råsocker
100 g (1 1/³ dl) farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
230 g (3 ¾ dl) vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g mörk choklad
Mascarponekräm:
60 g mjukt smör
115 g (2 dl) florsocker
60 g mascarpone
2 ½ msk starkt bryggt kaffe (avsvalnat)
Till servering:
1 msk kakao
Gör så här:
- Smält smöret i en liten kastrull på medelhög värme. Vispa tills det blir gyllene och doftar nötigt, det får inte bli för mörkt. Häll det brynta smöret i en skål och låt svalna i 15 minuter.
- Blanda ner råsocker, farin och vanilj l skålen med det brynta smöret och vispa lätt ihop det. Tillsätt ägget och rör samman. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Hacka chokladen grovt och vänd ner i degen.
- Sätt ugnen på 180°. Smörj en mini-muffinsform (med 24 hål) med lite smör. Forma små bollar av kakdegen och placera dem i hålen. Tryck till dem lätt. Grädda kakorna i ca 15 minuter tills de är gyllene men fortfarande mjuka i mitten. Låt dem svalna på ett galler.
- Mascarponekräm: Vispa smöret ljust och luftigt med elvisp i en skål. Tillsätt florsocker och vispa ihop. Tillsätt mascarpone och kaffe. Vispa krämen tills den är lätt och luftig.
- Servering: Spritsa mascarponekräm på varje cookie. Sikta över lite kakao.
Foto: Columbus Leth
