Citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Det som är så enkelt med vår citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter är att den sköter sig själv i ugnen medan du pysslar med annat!
Citronkyckling på plåt med blomkål och kikärter
En smart och god rätt som sköter sig själv i ugnen.
4 portioner
Du behöver:
1 ½ kg kycklinglår
500 g potatis
½ blomkålshuvud
2 purjolökar
1 förpackning kikärter
1 ekologisk citron
Marinad:
8 msk olivolja
1 tsk chilisås, gärna sambal oelek
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
1 ekologisk citron
Till servering:
30 g rostade cashewnötter
1 näve bladpersilja
Ev bröd
Ev naturell yoghurt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° och klä botten på en ugnsplåt eller -form med bakplåtspapper. Fördela kycklingen i formen. Skala potatisarna om de inte är ekologiska, i så fall skrubbar du dem, innan de delas i klyftor.
- Skölj blomkålen och dela i mindre buketter. Rengör purjon ordentligt och skiva den. Fördela potatis, blomkål, purjo och kikärter mellan kycklingbitarna i formen.
- Marinad: Rör ihop olja, chilisås, paprikapulver, rosmarin, salt och peppar i en skål. Riv citronskalet fint, pressa ur saften ur citronen och rör ner allt i marinaden.
- Pensla marinaden över kycklingen och grönsakerna i formen. Blanda väl och täck med aluminiumfolie. Tillaga i ugnen i 30 minuter.
- Ta ut formen ur ugnen och avlägsna aluminiumfolien. Häll av och skölj kikärterna och fördela dem i formen. Skär citronen i skivor och lägg dem lite här och där. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt gå färdigt, ca 30 minuter, tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk.
- Ta ut formen ur ugnen, strö cashewnötter och hackad persilja över och servera med lite bröd och yoghurt till.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
