Citrongravad lax med blodapelsin och fänkål
- AvGitte Heidi Rasmussen
- AvEmma Martiny
- AvMaud Onnermark
Denna citrongravade lax med blodapelsin och fänkål är ett friskt och fräscht tillskott på buffébordet.
Citrongravad lax med blodapelsin och fänkål
Frisk, superläcker liten rätt med snabbmarinerad lax.
4 portioner
Du behöver:
250 g färsk laxfilé
1 tsk salt
2 tsk strösocker
2 msk citronsaft
½ tsk zest från en ekologisk citron
Nymalen svartpeppar
Topping:
300 g fänkål
2 blodapelsiner
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Fänkålsvippor
Gör så här:
- Skär laxen i tunna skivor och lägg dem tätt på ett stort fat. Blanda salt, socker, citronsaft och zest och fördela över laxen. Krydda med peppar, täck med plastfolie och låt stå i kylskåp och dra i 15 minuter.
- Skiva fänkålen mycket fint, gärna med mandolin. Skär av skalet från apelsinerna och skär loss filéerna. Blanda apelsin och fänkål och krydda med salt och peppar.
- Fördela laxen på tallrikar, toppa med fänkål och apelsin. Garnera med fänkålsvippor och servera.
Foto: Betina Hastoft, Tia Borgsmidt, Nina Malling, Ulrika Pousette
