Citron- och blåbärscurd
- AvRedaktionen
En vackert lila curd med blåbär och citron är god till nötiga kakor, syrliga maränger eller som topping till en pavlova. Prova även att vända ned curden i lättvispad grädde för en snyggt ripplad kräm till fruktsallad.
Curden är en lagom och rolig utmaning i köket och resultatet kommer garanterat imponera på gästerna.
1 sats
Du behöver:
150 g citronsaft, 3-4 st
150 g strösocker, ca 2 dl
200 g Arla Svenskt Smör
1 gelatinblad
300 g ägg, ca 5 st
100 g blåbär
Gör så här:
- Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 5 min.
- Koka upp citronsaft och hälften av sockret i en kastrull.
- Vispa upp äggen med resten av sockret. Vispa ner äggsmeten i den varma lagen lite i taget.
- Värm på låg temperatur och rör försiktigt curden tills den tjocknat, ca 83°.
- Krama ur och rör ner gelatinbladet.
- Häll upp curden i en bunke och mixa i smör och blåbär med en stavmixer.
- Passera genast genom en finmaskig sil och häll upp i en glasburk.
Recept: Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, för Arla