Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Chokladkaka med chokladkräm – formad som en 1:a

25 apr, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Chokladkaka med chokladkräm – formad som en 1:a
Fira livets första födelsedag med en festlig chokladtårta i form av en etta – eller fyll på med fler siffror som passar andra jubilarer bättre.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Chokladkaka med chokladkräm – formad som en 1:a

För att göra siffrorna 1, 4 och 7 behöver du bara en rektangulär bakform. Här gör vi siffran 1 – i sex enkla steg.

Chokladkaka med chokladkräm – formad som en 1:a
Betina Hastoft

10 portioner

Annons

Tid: 1 timme

Du behöver:

Chokladkaka:

150 g mörk choklad
300 g smör
4 ägg
340 g (4 ½ dl) ljust rörsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g (4 ¼ dl) vetemjöl
30 g (¾ dl) kakao
½ tsk salt

Chokladkräm:

2 gelatinblad
100 g mjölkchoklad
30 g mörk choklad
4 dl vispgrädde

Dekoration:

125 g björnbär
125 g blåbär
10 Toffifee-godis
8 g Dumlekolor
1 liten chokladkaka, t ex Kitkat
Ev ätbart glitterpulver

Steg 1

Bakad chokladkaka i form
Betina Hastoft

Chokladkaka: Sätt ugnen på 175°. Klä en rektangulär form, 33 x 23 cm med bakplåtspapper. Hacka chokladen grovt och smält den på låg värme tillsammans med smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt i en skål med elvisp. Blanda försiktigt ner den smälta choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner det i smeten tills den är jämn. Häll smeten i formen och grädda kakan i 25 minuter. Låt den svalna på ett galler och ställ in den i kylen över natten.

Annons

Steg 2

Ingredienser till chokladkräm
Betina Hastoft

Chokladkräm: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Finhacka båda chokladsorterna och smält dem tillsammans i en skål över vattenbad. Värm grädden till kokpunkten. Häll den över den smälta chokladen i en tunn stråle och rör om tills choklad och grädde smält samman. Krama ur vattnet från gelatinet och rör ner i den varma chokladgrädden. Häll chokladkrämen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Annons
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Steg 3

Skär chokladkakan i tre lodräta bitar
Betina Hastoft

Utskärning: Ta ut kakan ur formen och skär bort kanterna runtom. Skär kakan i 3 lika breda lodräta bitar.

Annons

Steg 4

Skär en av bitarna diagonalt på mitten
Betina Hastoft

Skär en av bitarna diagonalt på mitten.

Steg 5

Monterna chokladkakan till en etta
Betina Hastoft

Montera kakbitarna genom att lägga en bit lodrätt, en bit vågrätt i botten och den diagonala biten högst upp till vänster.

Annons

Steg 6

Vispa chokladkrämen fluffig med elvisp
Betina Hastoft

Dekoration: Vispa chokladkrämen luftig med elvisp. Vänd eventuellt några av bären i glitterpulver. Dekorera kakan med spritsade toppar av chokladkräm, bär och chokladgodis.

Foto: Betina Hastoft

Annons