Brytbröd med smakrik topping

  • AvRedaktionen
Brytbröd med smakrik topping.
Luftigt brytbröd med topping som passar perfekt att bjuda middagsgästerna på. Krydda med italiensk salladskrydda för medelhavskänsla eller med sesam- eller vallmofrön för ett mer klassiskt stuk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

2 bröd varav 16 bitar per bröd

Total baktid: 1 timme och 50 minuter (inklusive jäsning)

Ingredienser:

½ paket (25 g) färsk jäst för matbröd

4 dl kallt vatten

Cirka 11,5 dl vetemjöl special

25 gram mjukt smör

2 tsk salt

1 msk socker

Pensling:

Vatten

Topping. Exempelvis italiensk salladskrydda eller chili och riven ost, eller fröblandning.

Gör så här:

  1. Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 7 minuter snabbt tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
  2. Ta upp degen och forma den rund. Lägg i bunke och täck med bakduk eller plast och låt vila i 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar, forma dem runda. Låt degen vila i cirka 5 minuter.
  4. Kavla ut en degbit i taget, ungefär lika stor som en mattallrik. Placera degbitarna på bakplåtsklädd plåt och nagga med gaffel över hela degen. Skär i tårtbitar, cirka 16 bitar med oljad kniv eller sporre.
  5. Låt bröden jäsa i avstängd ugn med endast lampan tänd, i 50 till 60 minuter. I rumstemperatur täckta med bakduk eller plast, låt då jäsa i 90 minuter.
  6. Ta ut bröden i rumstemperatur. Pensla med vatten och strö på din topping. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt längst ner i ugnen.
  7. När ugnen når 250 grader, sätt in plåten med bröd och häll ½ dl vatten på den heta plåten längst ner. Sänk värmen till 220 grader och grädda i 15 till 20 minuter.
Brytbröd med smakrik topping.
Brytbröd med smakrik topping.

Foto och recept: Kronjäst

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!