Brynt smör-kaka med amaretto-kräm och rostade persikor
03 jun, 2025
AvMarion Ringborg
Gör som Marion Ringborg och trippla receptet på den här brynt smör-kakan med rostade persikor och bjud på en riktigt festlig lång tårta!
Annons
Brynt smör-kaka med amaretto-kräm och rostade persikor
Saftig och aromatisk kaka med brynt smör, ljuvlig amarettokräm och rostade persikor. Perfekt för större sällskap – serveras som en lång och dekorativ tårta. Dubbla (som på bilden) eller trippla receptet och servera som en imponerande lång tårta.
Annons
25–30 portioner
Du behöver:
Brynt smör-kaka:
200 g smör, brynt
9 ägg
9 dl strösocker
10 ½ dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
4 dl standardmjölk
Rostade persikor:
6–8 persikor, rostas hela i ugn
1 msk smält smör
2 msk strösocker
Amarettokräm:
250 g rumstempererat smör
800 g färskost, t ex philadelphia
Ca 6 dl florsocker
1 ½ dl amaretto
1 nypa flingsalt
3 msk pressad citronsaft
Gör så här:
- Baka kakan: Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Klä 1 ugnsplåt (ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en stor skål. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten växelvis med mjölken och det brynta smöret. Fördela smeten jämnt i ugnsplåten. Grädda mitt i ugnen cirka 25–30 minuter tills provstickan kommer ut torr. Låt kakorna svalna helt.
- Ugnsbaka persikorna: Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Lägg persikorna på en plåt, ringla över smör och strö på socker. Rosta mitt i ugnen cirka 15–20 minuter tills persikorna är mjuka och karamelliserade. När persikorna svalnat, dela dem i klyftor och lägg dem i vätskan som släppt på plåten.
- Gör amarettokrämen: Vispa smöret luftigt i en stor skål. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa tills krämen är slät. Sikta i florsockret lite i taget och vispa tills krämen är fluffig. Tillsätt amaretto, flingsalt och citronsaft. Smaka eventuellt av med florsocker och salt.
- Montera tårtan: Lägg kakan på ett stort fat eller en lång bricka för att skapa en avlång tårta. Bred ett jämnt lager amarettokräm över hela ytan och sidorna av kakan. Toppa tårtan med de rostade persikoklyftorna och avsluta med 1 nypa flingsalt för att framhäva smakerna.
- Servering: Dekorera gärna med ätbara blommor eller valfri ört.
Recept: Marion Ringborg, ur boken Marions bord – middag för många (Natur & Kultur)
Foto: Mira Wickman
Annons