Bowl med sesamgrillad lax och rostad pumpa

  • AvRedaktionen
Bowl med sesamgrillad lax och rostad pumpa.
Färgglad bowl med sesamgrillad lax, rostad pumpa, avokado och edamame. Gott, vackert, hälsosamt och lättlagat – kan det bli bättre?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

4 personer

Ingredienser:

500 g lax, gärna Salma eller Fröya

3–4 msk matolja

1/2 dl rostade sesamfrön

250 g edamamebönor

1 bit rödkål

1 knippe salladslök

2 avokador

1 knippe rädisor

1 kruka färsk koriander

basmatiris

Dressing:

1 dl ljus soja

1 dl sweet chilisås

några droppar sesamolja

1 finhackad vitlöksklyfta

1 lime

1 msk riven ingefära

Rostad pumpa:

1 kg färsk pumpa

1–2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

några korianderblad eller thaibasilika

salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att skära pumpan i kuber och lägg på en plåt tillsammans med vitlök i skivor, olivolja och örter. Blanda runt med salt och peppar.
  2. Sätt in mitt i ugnen och rosta på 225° i ca 35 minuter.
  3. Salta, peppra och och pensla laxen med lite matolja. Grilla 3-4 minuter på båda sidor.
  4. Rulla laxen i rostade sesamfrön och skär i skivor.
  5. Koka under tiden 4 portioner ris enligt anvisningarna på paketet.
  6. Koka hastigt upp bönorna i väl saltat vatten.
  7. Strimla rödkål och salladslök samt skär avokado och rädisor i skivor.
  8. Blanda ingredienserna till dressingen och lägg upp allt i serveringsskålar.
  9. Ringla dressingen över och toppa med färsk koriander.
Bowl med sesamgrillad lax och rostad pumpa.
Bowl med sesamgrillad lax och rostad pumpa.

Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!