Blondie med rostad cashew och vit chokladganache

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på blondie med rostad cashew
Columbus Leth
Vit choklad + cashewnötter = sant! Beviset har du i denna blondie med vit chokladganache och salta cashews.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo

Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Blondie med rostad cashew

Browniens söta syster är fylld med vit choklad. Här får den också lite salt kontrast i form av salta cashewnötter.

Baka en blondie med rostad cashew
Columbus Leth

9 bitar

Tid: 35 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

130 g smör
130 g vit choklad
1 ½ dl (130 g) strösocker
2 ägg
1 ½ dl (85 g) vetemjöl
50 g cashewnötter (rostade och lättsaltade)

Vit chokladganache:

150 g vit choklad
¾ dl vispgrädde
¼ tsk vaniljpulver
1 knivsudd salt

Garnering:

50 g rostade cashewnötter

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smöra en kvadratisk bakform, 20 x 20 cm och klä den med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme och ta sedan kastrullen från värmen.
  2. Hacka chokladen fint och häll ner i smöret. Låt det stå ett par minuter och rör sedan försiktigt runt med en slickepott, i mitten av blandningen, tills chokladen smält.
  3. Vispa upp socker och ägg med en elvisp. Rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Tillsätt mjöl och grovhackade cashewnötter och vänd ihop till en sammanhållen smet. Fyll formen med smet och grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills den är lätt gyllene i kanten men fortfarande verkar lite ogräddad i mitten. Låt svalna på ett ugnsgaller.
  4. Vit chokladganache: Hacka chokladen fint och smält försiktigt i en skål över vattenbad eller i mikrovågsugn. Värm upp grädde och vaniljpulver i en kastrull, till kokpunkten. Häll den varma grädden över den smälta chokladen och rör med cirkelrörelser i mitten av skålen med en slickepott tills ganachen håller ihop.
  5. Tillsätt lite salt och fördela ganachen i ett jämnt lager ovanpå den avsvalnade kakan. Låt kakan stå kalt i minst 4 timmar, gärna till nästa dag.
  6. Ta upp kakan ur formen och skär bort kanten. Dela därefter kakan i 9–12 fyrkantiga bitar. Garnera med hela och hackade cashewnötter.

Foto: Columbus Leth