Blomkålspizza med sparris och lufttorkad skinka
- AvEva Boström
- AvGitte Heidi Rasmussen
Blomkålspizzans botten får en fin smak då den görs med parmesan och sen toppar du den precis som vanligt – med allt du gillar!
Blomkålspizza med sparris och lufttorkad skinka
Blomkålsbottnen blir snabbt en ny favorit till pizzan.
4 portioner
Du behöver:
Botten:
800 g blomkål
2 msk smör eller olja
3 ägg
1 dl riven parmesan
2 1/2 dl majsmjöl
1 tsk salt
Topping:
200 g passerade tomater
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
2 dl riven ost
250 g mozzarella
4 gröna sparrisar
20 g rucola
100 g rökt eller lufttorkad skinka
12 svarta oliver
Färsk oregano eller basilika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och sätt in en plåt så att den blir varm. Skär blomkålen i grova bitar och mixa den fint i matberedare med kniv. Stek smulorna i en stekpanna med smör utan att de tar färg. Vispa upp äggen. Riv osten. Blanda ägg, ost, blomkålssmul, majsmjöl och salt till en deg. Dela den i fyra delar.
- Platta ut fyra pizzabottnar på bakplåtspapper. Gör dem tunna, ca 1 1/2 cm. Dra över dem på den heta plåten. Grädda i 25 minuter längst ner i ugnen.
- Blanda tomater, oregano, salt och kajennpeppar. Bred såsen på bottnarna. Strö över riven ost och grädda högst upp i ugnen i 15 minuter. Lägg på skivad mozzarella. Hyvla över rå sparris med en osthyvel. Lägg på rucola, skinka, oliver, sparris och färsk oregano på pizzorna och servera.
Foto: Lisa Björner
