Blomkålspizza med potatis och zucchini
- AvELLE -redaktionen
 
Bjud på läcker blomkålspizza med potatis och zucchini! Toppa med grönkål och grön örtsås vid servering för en frisk twist.
10 bitar
Blomkålsbotten:
500 g blomkål
2 ½ dl (100 g) mandelmjöl
1 tsk torkad oregano
1 tsk havssalt och nymalen
Svartpeppar
4 ägg
Potatistopping:
3 fasta potatisar
1 liten zucchini
2 msk havssalt
4 msk olivolja
100 g fetaost, smulad
1 liten rödlök, skalad och tunt skivad
2 msk färska timjanblad, grovhackade
Havssalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper.
 - Grovhacka blomkålen, lägg i en matberedare och kör till risliknande konsistens.
 - Mät upp 1 liter av blomkålsriset och häll det i en stor skål.
 - Tillsätt mandelmjöl, oregano, salt och peppar och blanda väl.
 - Vispa upp äggen och blanda med de torra ingredienserna tills det går att forma till en boll.
 - Degen ska vara lösare och blötare än en traditionell bröddeg.
 - Låt vila i 10 minuter.
 - Lägg degen på plåten och platta ut den med händerna, gör en hög kant runtom.
 - Grädda i ugnen i 15 minuter, eller tills pizzabottnen är ljust gyllenbrun och fast.
 - Skiva potatis och zucchini mycket tunt, gärna med en mandolin.
 - Lägg skivorna i en djup tallrik, strö över salt och täck med kallt vatten. Låt dra i 20 minuter.
 - Häll av vattnet, skölj skivorna och klappa dem torra på en ren diskhandduk.
 - Pensla pizzabottnen med ett tunt lager olivolja.
 - Strö över hälften av fetaosten och lägg på potatis, zucchini, rödlök, timjan och toppa med resterande fetaost.
 - Krydda med salt och svartpeppar, stänk över mer olja och grädda i ugnen i 15 minuter.
 - Tillägg: Toppa den gräddade pizzan med lite citronstänkt späd grönkål och ringla över grön örtsås.
 
Recept: Green Kitchen Stories (David Frenkiel, Luise Vindahl) 
Foto: David Frenkiel
LÄS MER:
Bästa pizzan! Mellanmålet du inte visste att du saknade