Blåbärspaj med råsocker och mandelmassa

  • AvSofie Nyblin
Tag vara på dina goda blåbär och baka en smarrig paj med råsocker och mandelmassa! Servera med glass eller vaniljsås – det blir sommarsmak i munnen på ett kick.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Blåbärspaj med råsocker och mandelmassa.
Blåbärspaj med råsocker och mandelmassa.

6–8 personer

Tid: 50 minuter

Deg:

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

125 g smör

1 dl riven mandelmassa

1 msk vatten

Fyllning:

1 liter blåbär (färska eller frysta)

1/2 dl strösocker

2 msk potatismjöl

råsocker

1 1/2 dl flagad mandel

Gör så här:

Nyp ihop vetemjöl, socker, smör och mandelmassa för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet. Tryck ut degen i en pajform, spara lite av degen till remsor ovanpå pajen. Låt degen vila i kyl i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 225° i 5 minuter. Sätt ned ugnen till 180°. Blanda bär, socker och potatismjöl. Häll ner i pajskalet. Kavla ut den sparade degen, skär remsor och lägg i ett korsmönster över pajen, pensla med lite vatten. Strö över råsocker och mandel. Grädda i ugnen ca 180° i 20–25 minuter.