Blåbärsmuffins med crumble och glasyr
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Dessa blåbärsmuffins med både crumble och glasyr påminner om en paj, fast i sött miniformat.
Blåbärsmuffins med crumble och glasyr
Om du inte har tillgång till färska blåbär går det givetvis lika bra med frysta! Bara att blanda ner de frysta bären direkt i muffinsdegen, utan att tina dem först.
12 muffins
Tid: 30 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
Crumble:
2 dl vetemjöl
1¾ dl brun farin
½ tsk kanel
1 krm salt
100 g smör
Muffins:
4 ¼ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 stora ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
110 g smör
1 ¾ dl crème fraiche
150 g frysta blåbär
Vaniljglasyr:
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk
Gör så här:
- Crumble: Blanda mjöl, farin, kanel och salt i en bunke. Smält smöret och blanda ner i mjölblandningen till en smullig deg. Ställ in i kylskået medan du gör muffinsarna.
- Sätt ugnen på 200º. Smörj en muffinsform med lite smör eller olja eller placera muffinsformar av papper i formen.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och krämigt med elvisp i en annan skål. Smält smöret och rör ner det i äggblandningen tillsammans med crème fraiche. Vänd ner mjölblandningen i smeten med en degskrapa tills massan är jämn och klumpfri. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten så att de inte mosas.
- Fördela smeten i formarna, fyll dem till ca ¾. Strö ett lager crumble på toppen av varje muffins och tryck ner det lite lätt i degen.
- Baka muffinsarna i ugnen ca 5 minuter på 200º. Sänk temperaturen till 175º och baka klart muffinsarna i ytterligare ca 20 minuter tills de är genomgräddade. Ta ut och låt dem svalna på galler.
- Vaniljglasyr: Blanda florsocker, vanilj och mjölk i en skål till en lätt flytande glasyr. Tillsätt ev lite mer mjölk om den känns för tjock.
- Servering: Häll lite glasyr över de nybakade muffinsarna och servera direkt.
Foto: Columbus Leth
